Béres Ernőnek Dunakesziről indult a spotpályafutása!

Szombaton részt vett egykori világhírű atlétatársa, Tábori László temetésén, míg hétfőn a szokásos úszásával ünnepelte 90. születésnapját Béres Ernő, korábbi világcsúcstartó középtávfutó.

„Több mint nyolcvan évvel ezelőtt, 1936-ban tettem meg az első lépéseket az atlétikában, amikor jelentkeztem a Dunakeszi Magyarságban. Négy esztendővel később, az akkori KISOK-versenyek egyikén, a váci Piarista Gimnázium tanulójaként szereztem első bronzérmemet, majd a Váci Vasutashoz kerültem.”

 

– A második világháború évei a pályafutásának sem tettek jót.
– Olyannyira nem, hogy éveken keresztül be kellett érnem a vasutas bajnokságok érmeivel és két, mezei bajnoki győzelemmel. Az első figyelemre méltó részsikert 1950-ben, a szezonzáró versenyen, Nyíregyházán értem el, ahol az akkori legjobbak – Kovács „Bütyök” József, Garay Sándor, Jeszenszky László, Juhász Béla – előtt ötezren én lettem az első. 1951-ben megnyertem az 1500 méteres bajnokságot az ob-n, 1952-ben pedig második lettem. Kijutottam a helsinki olimpiára is, ahol 5000 méteren hetedikként végeztem.

– Már a Vasas atlétájaként 1953-ban eljutott pályafutása csúcsára: világcsúcstartó lett.
– A Népstadionban szeptember 23-án rendezték a rekordkísérletet, amelyen Garay, Béres, Rózsavölgyi István, Iharos Sándor sorrendben futottunk a 4x1500 méteres váltóban 15:29.2 perces eredménnyel sikerült a csúcsjavítás.

– A következő rekordoknál már nem került be a váltóba. Miért?
– Elsősorban az volt a gond, hogy Iglói Náci bácsi kérésére sem hagytam ott a Vasast azért, hogy a Honvédban együtt edzhessek a legjobbakkal. A testnevelő tanári hivatás számomra többet jelentett: a Gödöllői és a Kertészeti Egyetemen, majd a SOTE testnevelési tanszékén és végül a Szentendrei Katonai Főiskolán összesen négy évtizedet dolgoztam, utána vonultam nyugdíjba.

– Harmadik évtizede nincs állandó elfoglaltsága. Miként telnek a napjai?
– Hatvanhárom éve élek boldog házasságban egykori távolugró feleségemmel. Két lányom, három unokám és három dédunokám van. Mindmáig hetente négyszer úszom és háromszor kocogok a Hármashatárhegyen. Ma is örömmel emlékezem arra, hogy tanítványom, Szabóné Nagy Zsuzsa negyedik lett a tokiói olimpián a nyolcszáz méteres síkfutásban. Egyébként országos versenybíró vagyok, legutóbb néhány hete az Iharos Sándor Emlékversenyen működtem közre.

A cikk itt olvasható:

http://www.nemzetisport.hu/atletika/atletika-uszassal-unnepelte-90-szuletesnapjat-a-volt-csucstarto-2650373

Közreadja a Keszi Channel

 

Következő TV-műsorok

16dec.
2018.12.16 10:00
Váci Egyházmegyei Hradó
22dec.
2018.12.22 20:00
Váci Egyházmegyei Hiradó

Sportesemények

Események nem találhatóak
Állás

Csomagoló munkakörbe versenyképes jövedelemmel keresnek munkatársakat Fótra!

Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search